Header label
Verhalen

In de zorgsector zijn we geen concurrenten van elkaar, maar werken we samen aan toekomstbestendige zorg. Wijkverpleegkundige Marloeke vertelt wat samenwerken met netwerkpartners oplevert.

Waarom vind jij het belangrijk om mee te bewegen met Mijzo?

Ik werk al een tijdje in de ouderenzorg en een aantal jaren geleden had ik behoefte aan een nieuwe uitdaging. Aan een andere organisatie en een nieuwe blik op de zorg. Het was voor mij meteen duidelijk waar Mijzo naartoe wil: zorgen dat cliënten zo zelfstandig en lang mogelijk thuis kunnen wonen. Dat is ook mijn ambitie. Ik vind het leuk om samen met collega’s en netwerkpartners uit te zoeken wat er nodig is voor een cliënt. Dat kan bijvoorbeeld een hulpmiddel zijn of de inzet van wijkverpleging.

Hoe bepaal je wat er nodig is voor een cliënt?

Ik zie de meerwaarde van virtuele wijkverpleging en ben enthousiast om dit bij mensen in te zetten. Dit betekent dat we verschillende digitale hulpmiddelen inzetten om thuiswonende cliënten te ondersteunen. Het is een aanvulling op de zorg en neemt deze deels over. Denk aan een medicijndispenser die cliënten eraan herinnert om medicijnen in te nemen of het gebruik van sensoren. Zo is er bijvoorbeeld een sensor die in de koelkast geplaatst kan worden en aangeeft of iemand de koelkast opent. Als dat niet zo is, kunnen wij controleren of deze persoon wel voldoende eet. Of een sensor waarmee we signaleren dat iemand lang stilligt in de woonkamer en misschien gevallen is. Dit soort hulpmiddelen geven cliënten een gevoel van veiligheid en ontlasten naasten, waardoor zij het zorgen langer volhouden. Dan hoef ik de zorg niet over te nemen en kan ik die tijd besteden aan cliënten die minder zelfstandig zijn. Uiteraard beoordelen we samen met de cliënt en naasten welke hulpmiddelen ingezet worden.

Het was voor mij meteen duidelijk waar Mijzo naartoe wil: zorgen dat cliënten zo zelfstandig en lang mogelijk thuis kunnen wonen. Dat is ook mijn ambitie.

Hoe ziet de samenwerking met netwerkpartners eruit?

Ik werk samen met verschillende partners, zoals andere zorgorganisaties, zorgverzekeraars, huisartsen en ziekenhuizen. Zo werken we bijvoorbeeld in schakelteams met een andere thuisorganisatie. Als er een nieuwe zorgvraag binnenkomt, kijken we samen hoe we daar invulling aan kunnen geven. Dat kan soms betekenen dat er op bepaalde dagen iemand van Mijzo langskomt en op andere dagen iemand van de andere zorgorganisatie. We zijn dus geen concurrenten van elkaar, maar werken samen om de benodigde zorg te kunnen bieden. Ook hebben we 1 keer in de 6 weken overleg om te bespreken hoe we omgaan met bepaalde casuïstiek. Een ander mooi voorbeeld van regionale samenwerking is de programmacommissie huisartsenzorg waar ik onderdeel van ben. Samen met huisartsen, praktijkondersteuners, een specialist ouderengeneeskunde en wijkverpleegkundigen onderzoeken we hoe we kunnen samenwerken om te zorgen dat we ook in de toekomst met steeds minder zorgverleners in kunnen spelen op de steeds complexer wordende zorgvragen. We hebben elkaar echt nodig om dat goed te organiseren.

Wat vind je het mooiste aan je werk bij Mijzo?

De organisatie is vooruitstrevend en ik draag daaraan bij. Ik mag meedenken over hoe de zorg beter kan. Ik krijg alle ruimte om creatief te zijn en te ontdekken wat er mogelijk is. Ook als er in eerste instantie geen oplossing lijkt te zijn. Door alle kennis die ik in de afgelopen jaren heb opgedaan, krijg ik het vaak toch voor elkaar om een cliënt op bepaalde vlakken te helpen. Daardoor blijft de cliënt langer actief en kan hij of zij soms veel langer dan verwacht thuis blijven wonen. Dat vind ik het mooiste aan mijn werk!


Wil jij net als Marloeke ook meebewegen met Mijzo? Solliciteer dan snel op één van onze vacatures.