Header label
Verhalen

Technologische innovaties leveren écht iets op, maar daar zijn collega’s zich nog niet altijd bewust van. In Jolanda’s verhaal lees je hoe zij het werkplezier van collega’s verhoogt met innovatieprojecten.

Hoe zorg jij voor beweging binnen Mijzo?

Als operationeel zorginnovator help ik zorgteams bij het implementeren van technologische innovaties. Regelmatig werk ik een dagje mee met zorgmedewerkers om zicht te krijgen op hun situatie. Waar hebben collega’s hulp bij nodig? En hoe groot is de rek om veranderingen aan te brengen in hun werk? Vervolgens denken we samen na over een oplossing die het werk van collega’s makkelijker maakt en tijd bespaart. Mijn kracht is dat ik de implementaties van deze oplossingen als een project inricht. Ik adviseer mijn zorgcollega’s of teammanager, stel doelen op die ik met het hulpmiddel wil bereiken en maak een duidelijke planning voor de testfase. Op basis van de testfase adviseer ik de afdeling waar ik werk om het hulpmiddel wel of niet te behouden. Dat werkt goed, want hierdoor zijn we op een nuttige manier aan het testen. We testen geen producten alleen omdat ze leuk zijn. 

Wat wil je met jouw werk bij Mijzo bereiken?

Mijn doel is dat collega’s erop vertrouwen dat ze dankzij innovaties met minder collega’s toch de juiste zorg kunnen verlenen. Ik vind dat het bij innoveren draait om de behoeften van collega’s en cliënten. Daarom moeten we altijd eerst een pilot draaien om te ontdekken of een innovatie iets oplevert. Op dit moment leer ik mijn collega’s om met de Momo BedSense te werken. Deze bedsensoren geven via een applicatie een seintje als iemand uit bed komt. Zo kunnen collega’s, ook als ze alleen zijn tijdens een nachtdienst, cliënten makkelijk monitoren. Dit is een mooi voorbeeld van een succesvolle oplossing. Als niemand baat heeft bij een nieuw idee, nemen we er afscheid van en zoeken we verder tot we het juiste hulpmiddel hebben. Door het op deze manier aan te pakken, probeer ik mijn collega’s enthousiast te maken. Ik laat ze ervaren dat innoveren leuk is en dat het je echt iets op kan leveren.

Omdat ik zoveel vertrouwen krijg, geloof ik in mijn eigen kennis en kunde. Dat is voor mij belangrijk.

Hoe zorg je dat je collega’s plezier houden in het uitproberen van innovaties?

Dit doe ik onder andere door ze te motiveren om zich te verdiepen en te interesseren in welke hulpmiddelen er allemaal zijn en met mensen van andere zorgorganisaties te praten over welke innovaties hen geholpen hebben. Zo ontdekken ze vanzelf welke innovaties aansluiten op hun eigen behoeften. Ook probeer ik bij te dragen aan hun digivaardigheid. Als ze met de toepassing van technologie ergens tegenaan lopen, ga ik naast ze zitten. Ik leg rustig uit hoe een systeem in elkaar steekt en hoe ze ermee om moeten gaan. Daarna maak ik een korte handleiding die ze ook kunnen delen met collega’s. Lopen ze dan toch nog vast? Dan kom ik gewoon nog een keer langs. Iedere keer opnieuw, tot ze het begrijpen.

Hoe zorgt Mijzo ervoor dat jij zelf plezier hebt in je werk?

Ik krijg veel vrijheid. Als ik een experiment of implementatie voorbereid dan bespreek ik met mijn teammanager wat er van mij verwacht wordt en wat de deadline is. Vervolgens krijg ik de ruimte om aan te geven wat ik nodig heb om mijn werk goed te doen. Omdat ik zoveel vertrouwen krijg, geloof ik in mijn eigen kennis en kunde. Dat is voor mij belangrijk. Samen met mijn collega operationeel zorginnovatoren en het cluster innovatie bij Mijzo zijn we altijd op zoek naar nieuwe innovaties die we kunnen toepassen. Dat doen we bijvoorbeeld door regelmatig beurzen en symposia te bezoeken. Hiermee halen we veel interessante informatie op, die ik met collega’s deel. Het fijne daarbij is dat mijn collega’s naar me luisteren en ook iets met die informatie doen. Van collega’s op de werkvloer tot leden van de raad van bestuur. Ik vind dit prettig, want het geeft me het gevoel dat ik ertoe doe en een waardevolle bijdrage lever aan de organisatie. Dat maakt dat ik iedere dag met plezier naar mijn werk ga!


Wil jij net als Jolanda ook meebewegen met Mijzo? Solliciteer dan snel op één van onze vacatures.