Header label
Verhalen

Steeds weer nieuwe kansen krijgen en benutten; het hielp Elly om iets geweldigs te bereiken met haar werk. Ze startte het project Langer Actief Thuis. Een resultaat waar ze trots op kan zijn!

Welke bijdrage lever jij aan het doel om ouderen langer actief te houden?

Ik leid het project Langer Actief Thuis. Dit project is ontstaan met de gedachte dat we ons bij Mijzo meer willen richten op preventie om te voorkomen dat ouderen bij onze zorg- of revalidatielocaties terechtkomen. Hiervoor heb ik onderzocht met welke werkwijze we ouderen zelfstandiger maken. Vervolgens heb ik met wijkteams, ergotherapeuten en fysiotherapeuten bedacht hoe we deze werkwijze binnen Mijzo kunnen toepassen. Samen hebben we een programma ontwikkeld, waarin ouderen de dingen die voor hen belangrijk zijn opnieuw leren uitvoeren. De pilot was een succes. Nu help ik teams van onze verschillende locaties en andere zorgorganisaties in de regio om dit programma te implementeren. Ik vind het echt bijzonder dat dit in de hele regio wordt uitgevoerd. Dat bewijst dat we met elkaar waarde toevoegen.

Hoe bevorderen jullie met dit programma de zelfstandigheid onder ouderen en wat is het resultaat?

Ouderen leren vooral hoe ze dingen op een andere manier weer zelf kunnen doen. Is iemand een keer gevallen in de douche en nu bang om alleen te douchen? Dan kan het helpen om de vloer af te drogen voor de cliënt de douche uitloopt. Of om een stoel neer te zetten en zittend te douchen. Door mee te kijken en tips te geven, geven we cliënten het vertrouwen om dingen zelfstandig te doen. En als iemand iets toch niet zelf durft of kan, is er mogelijk technologie beschikbaar of een naaste die kan helpen. Zijn dat geen geschikte opties? Dan bieden mijn collega’s ondersteuning. Inmiddels zien we bij alle organisaties in de regio dat de helft van de cliënten na afloop van het programma zelfstandiger is en 20% minder hulp nodig heeft. Met hetzelfde aantal collega’s, en soms zelfs minder, bieden we meer ouderen in de wijkverpleging hulp dan vorig jaar. Daar ben ik heel trots op!

De helft van de cliënten is na afloop van het programma zelfstandiger waardoor we met hetzelfde aantal collega's meer ouderen hulp kunnen bieden. Daar ben ik heel trots op! 

Wat maakt Mijzo als organisatie uniek?

Als ik een goed plan heb, mag ik het uitproberen. In veel organisaties is dat anders. Daar moet een project eerst volledig uitgedacht worden, waardoor het lang duurt voor je kunt starten. Maar alles vooraf uitdenken is lastig. Je gaat iets nieuws doen, dus je weet nog niet precies hoe alles gaat verlopen. Het fijne is dat ik bij Mijzo gewoon mag starten en het plan tijdens de uitvoering kan aanpassen naar de best werkbare vorm. En als ik aangeef dat ik iets nodig heb en goed onderbouw waarom, dan wordt dat geregeld. Aan het programma Langer Actief Thuis doen inmiddels zoveel organisaties mee, dat ik niet meer elke organisatie zelf kan ondersteunen bij de implementatie. Daarom heb ik nu een implementatiecoach en extra fysio- en ergotherapeuten naast me staan die organisaties op gang helpen.

Hoe beweeg jij mee met Mijzo?

Mijzo is een organisatie die veel mogelijkheden biedt. Ik mag hier laten zien wat ik kan en kansen zoeken en benutten. Daarom werk ik hier al 20 jaar. Ik heb ervaring op verschillende afdelingen en heb mezelf doorontwikkeld en gespecialiseerd met behulp van scholingen. Zo voorkom dat ik mijn werk saai ga vinden en kan ik cliënten steeds beter helpen om aan hun doelen te werken. Dat is voor mij belangrijk, want daarvoor kwam ik hier werken. Daarnaast heb ik een fijn team, waarmee ik goed kan sparren. We zijn allemaal heel open. Juist door dingen direct te zeggen, zetten we makkelijker en sneller stappen. Alleen had ik niet zoveel kunnen bereiken met mijn werk. Dat hebben we echt met elkaar gedaan!


Wil jij net als Elly ook meebewegen met Mijzo? Solliciteer dan snel op één van onze vacatures.