terug naar overzicht

Verliefd

“Ik heb altijd al interesse gehad in geschiedenis, en speciaal in de vroege middeleeuwen en de Vikingperiode. Om meer over de tradities uit die tijd te weten te komen, bezocht ik samen met mijn man diverse historische evenementen. We werden verliefd op de sfeer en wilden hier onderdeel van worden. We besloten ons aan te sluiten bij een re-enactment groep en mee te gaan op ‘kampementen.’ Dat betekent dat wij samen met mensen die onze passie delen, het dagelijks leven uit de Vikingtijd zo correct mogelijk proberen na te spelen. Van kleding tot koken, en van vechten tot muziek. De mannen zijn meestal de vechters of ambachtslieden, de vrouwen houden zich vooral bezig met het huishouden en genezen."

Unieke ervaring

"Tussen april en oktober gaan we minimaal 1 weekend per maand op kampement. Het meest bijzondere in zo’n weekend zijn de Vikingceremonies. Iedereen komt samen in de natuur als één grote familie. We vormen dan een cirkel om een priester(es) die de ceremonie begeleidt. Meestal brengen we een offer aan de goden in de vorm van eten en drinken om hen te bedanken. Aan het einde van de ceremonie drinken we allemaal uit dezelfde drinkhoorn om de verbintenis tussen alle goden te versterken. Eén ceremonie is me altijd bijgebleven. Het was een regenachtige dag, maar tijdens de ceremonie brak de zon door en scheen een zonnestraal precies op onze offerplaats. Je voelde gewoon de energie. Een unieke ervaring!"

Mijn collega’s begrijpen dat re-enactment mijn manier is om helemaal tot rust te komen. Zij vinden het dan ook geen enkel probleem als ik weekenden vrij neem voor mijn passie en daarna weer helemaal opgeladen op het werk verschijn.

Voldoening

"Alle kostuums die mijn man en ik dragen, maak ik zelf. Ik heb diverse modeopleidingen afgerond, maar al snel ontdekte ik dat de modewereld niet voor mij was weggelegd. Ik vond het te commercieel en weinig creatief. Ik ben meer een experimenteel designer en houd me niet bezig met trends. Ik ontwikkelde mijn eigen label in Gothic- en Fantasykleding. Met de jaren ben ik me meer gaan verdiepen in historische kostuums en maak ik onze eigen Vikingkostuums en accessoires. Ook heb ik jaren in een kledingzaak gewerkt, tot ik besefte dat ik iets wilde doen wat me meer voldoening gaf. Op een open dag van het UWV viel mijn oog op een banner van Mijzo. Die trok direct mijn aandacht. Ik raakte in gesprek over de mogelijkheden tot het volgen van een opleiding in de zorg en wist meteen; deze kans wil ik grijpen!"

Opgeladen

"Na een ochtend meedraaien in de zorg werd mij duidelijk dat dit mijn nieuwe plek moest worden. Inmiddels ben ik alweer een jaar bezig met de opleiding en ben ik helemaal in mijn element. Natuurlijk weten mijn collega’s van mijn passie! Ze vinden het super interessant om mijn verhalen te horen en foto’s te zien van mijn kampementen. Ze begrijpen dat re-enactment mijn manier is om te ontspannen en te ontsnappen aan de dagelijkse routine. Ik vertel hen dat ik door terug te gaan in de tijd en te leven zonder elektronica zoals mijn telefoon, ik in contact kom met de natuur en ik helemaal mezelf kan zijn. Tijdens een kampement kom ik echt tot rust. Mijn collega’s vinden het dan ook geen enkel probleem als ik die weekenden vrij houd en daarna weer helemaal opgeladen op het werk verschijn!"

Wil jij net als Samanta jouw passie combineren met werken in de zorg bij Mijzo? Solliciteer dan snel op één van onze vacatures.