terug naar overzicht

Beter verwend dan verwaarloosd

“Van jongs af aan ben ik al gek op dieren. Ik liet de honden van mijn buren en familie uit, paste op de konijnen van vrienden en had lange tijd een verzorgpaard. Onze eigen hond is de prins in huis en voor onze acht konijnen hebben we een konijnenparadijs in de tuin gebouwd. Inmiddels woont ook Mowgli de Afrikaanse oehoe bij ons in een grote volière. Regelmatig mag hij lekker vliegen in de tuin en we trainen dagelijks. “Beter verwend dan verwaarloosd,” zeg ik altijd. Het is natuurlijk niet gek dat mijn favoriete uitstapje de dierentuin is. Vooral de roofvogelsafari bij de Beekse Bergen vond ik altijd al fascinerend. Ik denk dat mijn passie hier is ontstaan. Drie jaar geleden volgde ik een workshop roofvogels trainen. Het respect waarmee met de vogels werd omgegaan sprak mij enorm aan. Je ziet namelijk weleens shows waarbij wordt afgedwongen dat dieren hun kunstje doen. Dat was hier gelukkig niet het geval. Dieren moeten het wel echt leuk vinden. De samenwerking tussen mens en dier maakt het zo mooi.” 

Dankbaar

“Een tijdje na het volgen van de workshop kwam er bij datzelfde bedrijf een vrijwilligersvacature voor roofvogeltrainer online. “Dat is iets voor mij!” dacht ik meteen. Ondanks dat ik totaal geen ervaring had met het trainen van roofvogels, heb ik direct een sollicitatiebrief gestuurd. Ik heb uitgelegd dat ik gek ben op dieren en alles graag wilde leren. Ik was zo blij toen ik hoorde dat ik op gesprek mocht komen! En ja hoor, na een super leuk gesprek werd ik uitgenodigd voor de eerste training. Yes! Stap voor stap werd mij alles geleerd. Inmiddels draai ik alweer meer dan een jaar mee binnen het bedrijf. Ik ben zo dankbaar dat ik deze kans heb gekregen. Deze passie brengt me echt tot rust. Begin maart mocht ik voor het eerst alleen trainen. Als alles dan goed verloopt en de vogels ook goed op mij reageren is dat een geweldig moment.” 

Met één van de cliënten had ik bijzondere gesprekken over onze gedeelde passie voor (roof)vogels. Toen ik hoorde dat hij niet lang meer te leven had ben ik nog één keer met de vogels bij hem langsgegaan. Zijn reactie was geweldig, hij heeft echt genoten. Kippenvel als ik eraan terugdenk.

Zijn eigen gang

“Toen de cliënten bij Mijzo eenmaal hoorden dat ik roofvogels train, kwamen er een heleboel vragen of ik eens een show kon geven op één van de locaties. In samenwerking met de activiteitenbegeleiding hebben we dit geregeld. Al weken voor de show kreeg ik constant vragen over de vogels. En iedereen die nog niet op de hoogte was, kreeg het via de cliënten wel te horen: “Kijk, zij is roofvogeltrainer en komt binnenkort een show geven. Echt gaaf je moet wel komen hoor!” hoorde ik hen dan zeggen. Op de dag zelf was het enorm druk. Iedereen heeft genoten. Ik krijg nu nog regelmatig de vraag hoe het met de vogels gaat. Vooral nu ze weten dat uil Mowgli bij mij thuis woont vragen ze geregeld wanneer ik hem meeneem. Ook Harry de woestijnbuizerd heeft indruk gemaakt. Tijdens de show ging hij namelijk in een boom zitten omdat hij geen zin had. De cliënten waren niet teleurgesteld dat ze hem niet hebben zien vliegen, maar praten hier juist nog veel over omdat ze het zo leuk vonden dat hij zijn eigen gang ging!”

Laatste wens

“Een van mijn bijzonderste momenten had ik met één van de cliënten die zelf ook een echte dierenvriend was. Toen hij van mijn passie hoorde kwam hij de volgende dag meteen trots naar mij toe met een foto van zichzelf en een uil op zijn arm. Hij vroeg me of ik mee kwam kijken naar zijn kamer die vol stond met beelden van allerlei verschillende vogels, waaronder een aantal mooie uilen. We hebben veel bijzondere gesprekken gehad over onze gedeelde passie. Helaas ging hij in korte tijd snel achteruit en hoorde ik dat hij niet lang meer te leven had. Zijn familie vertelde me dat zijn laatste wens om een dagje naar de Efteling te gaan niet door kon gaan, omdat hij niet meer in de wensambulance kon. Ik wist natuurlijk dat hij gek was op vogels en stelde voor dat ik de volgende dag samen met de eigenaar van de vogels langs zou komen. Zijn reactie was geweldig. Dit was zó mooi om te doen. Ik krijg er kippenvel van als ik eraan terugdenk. Hij heeft echt nog even genoten.”

Wil jij net als Manon jouw passie combineren met werken in de zorg bij Mijzo? Solliciteer dan snel op één van onze vacatures.