terug naar overzicht

Kansen krijgen

“Ik ben al bijna 20 jaar werkzaam in de zorgsector, waarvan acht jaar bij Mijzo als verzorgende IG met palliatieve zorg als aandachtsgebied. De palliatieve zorg gaat mij aan het hart. Toch had ik na al die jaren het gevoel dat ik iets miste. Ik ben daarom vorig jaar op zoek gegaan naar mezelf: ‘Wie ben ik? Wat interesseert mij? Wat wil ik nou écht?’ En vooral: ‘Hoe kan ik hier binnen mijn werk invulling aan geven?’ Tijdens mijn zoektocht kwam ik erachter wat mij drijft. Dat zijn verschillende facetten van de zorg waar ik moeilijk uit kon kiezen. Ik ben toen een kijkje gaan nemen in diverse werkvelden die passen bij mijn interesses. Uiteindelijk kwam ik in aanraking met complementaire zorg. En wat bleek? Dit zijn al mijn interesses in één! Ik ging hierover in gesprek met mijn teammanager en de clustermanager. Zij stonden achter mijn ideeën en gaven mij de kans om een pilot te draaien op de afdeling. Binnenkort ga ik zelfs een opleiding bij het Kennisinstituut Complementaire Zorg volgen.”

Inspiratie voor collega’s

“Complementaire zorg is het geven van warme zorg, waarbij het zelfhelend vermogen van de mens wordt aangesproken. Daarbij maak ik onder andere gebruik van aromazorg met etherische oliën, aquazorg en massages. Ik merk dat veel collega’s nog niet zo bekend zijn met deze vorm van zorg en het soms als ‘zweverig’ ervaren. Dat stigma probeer ik op te heffen, omdat het allemaal wetenschappelijk onderzochte methodes zijn die ik gebruik. Ik probeer mijn collega’s te inspireren met mijn passie door ze ermee kennis te laten maken. Ik vertel dan over mijn bijzondere ervaringen. Zoals een mevrouw die moeite heeft om zich emotioneel te uiten, maar die tijdens een handmassage spontaan over haar moeilijke jeugd begint te vertellen. Of een meneer die slecht slaapt en door een paar druppels etherische oliën op zijn zakdoek heerlijk naar dromenland vertrekt. Daar doe je het toch voor?”

Ik ga ervoor!

“Ik was altijd het muurbloempje van de afdeling. Een beetje op de achtergrond en onzeker. Nu ik bezig ben met het implementeren van complementaire zorg binnen Mijzo kom ik echt uit mijn schulp. Dat ik me mag ontwikkelen en mezelf mag zijn, betekent ontzettend veel voor mij. Nu ik mijn passie heb gevonden kan ik een betere versie van mezelf worden. Ik ontdek kwaliteiten waarvan ik niet eens wist dat ik ze had! Ik haal enorm veel voldoening uit het geven van warme zorg en het bieden van kwaliteit van leven en sterven. Ik beteken graag iets voor anderen. Mijn toekomstdroom is dat complementaire zorg op iedere afdeling goed gewaarborgd is. Ik zou tegen die tijd graag klinische lessen willen faciliteren voor leerlingen. Zij zijn tenslotte de zorgverleners van de toekomst. Ik weet in ieder geval zeker dat ik me niet zomaar meer uit het veld laat slaan!”

Nu ik bezig ben met het implementeren van complementaire zorg binnen Mijzo kom ik echt uit mijn schulp. Dat ik me mag ontwikkelen en mezelf mag zijn, betekent ontzettend veel voor mij.

Nieuwe ik

“Ook mijn naasten vinden het fijn om te zien hoe ik mijzelf weer heb gevonden en daarmee met meer zelfvertrouwen de wereld in kijk. Sommige collega’s moeten misschien wel wennen aan de nieuwe weg die ik ben ingeslagen, maar de meesten vinden het goed bij me passen. Eén collega zei meteen: “Ja, dat is helemaal Christel!” Ook mijn vriend en drie kinderen zijn blij voor me. Gedurende mijn opleiding zijn ze allemaal proefkonijn geweest zodat ik kon oefenen. Ik behandel ze nog regelmatig met etherische oliën bij bijvoorbeeld buik-, schouder- of nekklachten of om de zenuwen van de kinderen te verminderen wanneer ze een belangrijk proefwerk in het vooruitzicht hebben. Mijn gezin profiteert dus ook al volop van de ‘nieuwe ik!’ Ik ben blij dat ik mijn passie heb gevonden.”

Wil jij net als Christel jouw passie combineren met werken in de zorg bij Mijzo? Solliciteer dan snel op één van onze vacatures.