Opleiding tot dierfysiotherapeut
“Als kind wilde ik dierenarts worden. Die droom heb ik laten varen omdat ik de universitaire studie die daarmee gepaard ging destijds niet aandurfde. Ik ben verder gaan kijken en toen kwam ik erachter dat ook fysiotherapie me enorm aansprak. Hoewel ik niet met die studie ben begonnen om dierfysiotherapeute te worden, kwam ik er gaandeweg de opleiding wel achter dat deze specialisatie bestond. Als grote dierenvriend was het dan ook een logische stap om me na mijn bacheloropleiding in dierfysiotherapie te specialiseren. Toen ik in 2003 afstudeerde, was dierfysiotherapeut een vrij onbekend beroep. Ik begon direct een eigen praktijk, maar een netwerk opbouwen en bekendheid creëren bij klanten en dierenartsen vraagt veel van je. Ik begon daarom bij een dierenkliniek op consultbasis en kwam bij klanten aan huis. Op die manier probeerde ik bekendheid aan het vak te geven."
Opgeknapt
"Maar al snel wist ik dat ik een eigen ruimte wilde met een zwembad voor honden. Ik heb toen een oud pand gekocht in Dongen en dit helemaal zelf opgeknapt tot wat het nu is, mét zwembad. In het zwembad help ik onder andere honden met artrose of een hernia, of honden die net een operatie hebben ondergaan, door middel van hydrotherapie. Dit is bewegingstherapie in het water. De opwaartse druk zorgt ervoor dat de hond nauwelijks of geen druk op de gewrichten voelt, waardoor bewegen minder pijnlijk is. Daarnaast zorgt de weerstand van het water voor de training van de spierkracht en voor verbetering van coördinatie en conditie. Onlangs kwam er een oude labrador bij mij met forse artrose. Hij had weinig plezier meer en sjokte achter zijn baasje aan. Na zeven weken hydrotherapie bleek de labrador enorm opgeknapt. De eigenaar gaf aan dat hij zijn oude hond weer terug had. Dat is toch fantastisch!"
Het fysiotherapeutisch denken kan ik toepassen op ouderen en op honden. Beide doelgroepen zijn voor mij waardevol en de afwisseling in mijn werk maakt het leuk.
Dog plons
"De helft van de week werk ik in mijn praktijk. De andere helft ben ik als fysiotherapeute te vinden bij Mijzo, waar ik sinds 2002 werk. Het fysiotherapeutisch denken kan ik toepassen op ouderen en op honden. Beide doelgroepen zijn voor mij waardevol en de afwisseling in mijn werk maakt het leuk. Momenteel zwemt er een hond bij mij die recent een nieuwe heup heeft gekregen. De overeenkomst met mijn werk bij Mijzo werd toen wel heel duidelijk. Op de revalidatieafdeling zie ik namelijk ook mensen die herstellen van een heupoperatie. Heel soms heb ik het voorrecht mijn twee passies letterlijk met elkaar te mogen combineren. Zo organiseerde ik onlangs met mijn collega’s een ‘Dog Plons’ in het zwembad op locatie Dongepark. Het was een geslaagde middag waar bijna 20 medewerkers met hun hond aan deelnamen. Veel cliënten kwamen kijken wat er allemaal gebeurde en hebben genoten!"
Oefenpatiënt
"Als hondenliefhebber kan het natuurlijk niet anders dan dat we thuis een gezinshond hebben. Luna is een bruin labrador teefje die sinds drie jaar bij ons woont. Het hele gezin is gek op haar. Ik neem haar graag mee als ik ga fietsen. Ze houdt enorm van water en slaat geen plas over. Als ik haar meeneem naar mijn praktijk, weet ze al precies wat er gaat komen en vindt ze dat één groot feest. Want dat betekent dat ze mag zwemmen! Daarnaast helpt ze mij soms in mijn werk. Onlangs gaf ik een workshop hondenmassage bij een hondenschool. Luna gaat dan mee als demonstratiehond. Tevens heb ik vorig jaar de opleiding tot ‘Chiropractor bij Honden’ gevolgd en zij is dan mijn oefenpatiënt. We hebben samen een hele bijzondere band."
Wil jij net als Anouk jouw passie combineren met werken in de zorg bij Mijzo? Solliciteer dan snel op één van onze vacatures.